Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu
awww: Jak zbadać monotoniczność ciągów rekurencyjnych?
a) a
1=−8
b) a
1=1
a
n+1=−3a
n
5 cze 18:40
'Leszek: Sa to ciagi geometryczne
a) q= 1/2 , a1 = −8 , an = − 8 * (1/2)n−1
Oblicz an+1 − an = ......
b) q = − 3 , a1 = 1 , an = ( − 3)n−1
5 cze 18:49
awww: Oraz od razu się spytam o to czy dobrze rozwiązałem ten przykład:
an= −n2+6n−5 dla n<4
lub n+1 dla 4≤n≤10
an+1= −(n+1)2+6(n+1)−5= −n2−2n−1+6n+6−5= −n2+4n dla n<4
lub (n+1)+1= n+2
an+1−an= −n2+4n+n2−6n+5= −2n+5 maleje(?) dla drugiego przedziału
an+1−an= n+2−n−1=1 >0 rośnie dla drugiego przedziału
w zbiorku w odpowiedziach jest po prostu napisane że ciąg rosnący
5 cze 18:52
awww: Niestety ale nie miałem jeszcze ciągów geometrycznych, nie ma innego sposobu na zbadanie
monotoniczności tych 2 pierwszych ciągów?
5 cze 18:54
Mila:
1)
a
1=−8
| | 1 | | an+1 | | 1 | |
an+1= |
| an⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 2 | | an | | 2 | |
a
n jest ciągiem geometrycznym
Teraz odpowiedz na pytanie
2)
rozwiązuj podobnie
5 cze 18:55
Mila:
18:52
I sposób− ponieważ masz tylko 10 wyrazów w ciągu to oblicz wartości wg wzorów .
II sposób skorzystaj z własności funkcji kwadratowej i liniowej
a) f(n)= −n2+6n−5 dla n<4
g(x)=−x2+6x−5 parabola skierowana w dół
xw=3 zatem dla x≤3 g(x) rosnąca⇒f(n) rosnąca dla n=1,2,3
b) s(n)=n+1 dla n∊<4,10>
g(x)=x+1 rosnąca dla każdego x∊R⇒s(n) rosnąca dla n∊<4,10>
Za chwilę (1 i 2) zadanie
5 cze 19:06
Mila:
1)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3= |
| a2= |
| *( |
| a1)=( |
| )2*a1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a4= |
| a3= |
| *( |
| )2*a1=a1*( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
....
Z własności funkcji wykładniczej:
| | 1 | |
y=( |
| )n−1− funkcja malejąca |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=−8*( |
| )n−1− funkcja rosnąca |
| | 2 | |
5 cze 19:16
awww: Wielkie dzięki Mila, ale czy mógłbyś/mogłabyś powiedzieć gdzie mam błąd(?) w przykładzie z
18:52?
Wychodzi mi że an+1−an= −2n+5, więc to teoretycznie powinno maleć. Tak wgl to się teraz
pogubiłem czemu zapisujemy an+1, a nie an−1 jeśli przy przesuwaniu funkcji w prawo to
"odejmujemy".
5 cze 20:18
Mila:

a
n= −n
2+6n−5 dla n<4
Tu chodzi o trzy wyrazy: a
1, a
2 ,a
3 to po co takie rachunki robisz?
a
1=0, a
2=3 ,a
3=4
−−−−−−−−−−−
masz obliczone:
a
n+1−a
n=−2n+5
−2n+5>0 ?
−2n>−5
a
1<a
2 i nie wiadomo co z a
3 ?
musisz obliczyć a
2 i a
3 i dopiero wnioski.
a
n=−n
2+6n−5
Funkcja y=−x
2+6x−5 nie jest monotoniczna
2) Odejmujesz od następnego wyrazu wyraz poprzedni.
5 cze 21:10