prawdopodobieństwo
Maryla27: Masz dwa zdarzenia A i B takie, że P (A | B) = 0.4 i P (A) = 0.4. Na podstawie tych informacji
można wywnioskować, że ...?
odp.
... że P(B)=1 ?
5 cze 17:58
kochanus_niepospolitus:
| | P(A∩B) | |
P(A|B) = |
| = 0.4 = P(A) ⇒ P(A)*P(B) = P(A∩B) <−−− czyli A i B są zdarzeniami |
| | P(B) | |
niezależnymi
5 cze 18:03
kochanus_niepospolitus:
na pewno nie musi zachodzić P(B) = 1
przykład:
Ω −−− losujemy liczbę od 1 do 10
A −−− losujemy liczbę nie większą niż 4 (więc P(A) = 0.4)
B −−− losujemy liczbę parzystą (czyli P(B) = 0.5)
5 cze 18:05