Równanie parametryczne płaszczyzny na równanie ogólne.
Mariola: Jak przekształcić równanie parametryczne płaszczyzny na równanie ogólne.
| | ⎧ | x=1+3t+2s | |
| π= | ⎨ | y=3−4t−3s |
|
| | ⎩ | z=2t+s | |
5 cze 16:46
'Leszek: Dobierz takie wspolczynniki aby po dodaniu rownan stronami wyrugowaly sie czlony
zawierajace t oraz s ( metoda przeciwnych wspolczynnikow)
5 cze 16:50
Adamm: ax+by+cz=a+3at+2as+3b−4bt−3bs+2ct+cs
ax+by+cz=(a+3b)+(3a−4b+2c)t+(2a−3b+c)s
3a−4b+2c=0
2a−3b+c=0
−−−−−−−−−
c=t
a=−2t
b=−t
bierzemy t=1
−2x−y+z+5=0
5 cze 16:58
Adamm: trochę nietakt
użyłem dwa razy parametru t w innym znaczeniu
5 cze 16:59
Mila:
II sposób:
P=(1,3,0)∊π
u→=[3,−4,2]
v→=[2,−3,1]
n→=[3,−4,2] x [2,−3,1]=[2,1,−1] wektor normalny płaszczyzny
π: 2*(x−1)+1*(y−3)−1*(z−0)=0
2x−2+y−3−z=0
π: 2x+y−z−5=0
============
5 cze 18:16