równanie rózniczkowe
stud: | | dp | |
jeżeli mam równanie różniczkowe (1+x2) |
| +p2=0 i po rozwiązaniu dochodzę do momentu, |
| | dx | |
że:
To czy mnożąc równanie obustronnie przez −1, mnożę również stałą ?
i później podnosząc obustronnie do
−1 to ze stałą również to robię i otrzymuję:
5 cze 16:41
kochanus_niepospolitus:
tak ... tylko od razu piszesz stałą jako +c1 ... a później +c2
bo i tak c ∊ R
5 cze 16:51
'Leszek: p = 1/( arctg x + C)
5 cze 16:53
kochanus_niepospolitus:
ale chwila chwila:
5 cze 16:53
stud: czyli na koniec bedzie po prostu p=tgx + c2? i c2∊R?
5 cze 16:54
'Leszek: @stud.zawsze sprawdzaj otrzymany wynik przez rozniczkowanie ,unikniesz wielu
pomylek zwlaszcza na kolokium !
5 cze 16:59