Wykaż, ze zachodzi równość
rozia: √13−4√3+√4(7−4√3)=3
5 cze 16:07
kochanus_niepospolitus:
obustronnie podnosisz do 2 (obie strony są dodatnie)
13 − 4√3 + 2( (13 − 4√3)(4(7−4√3)) )1/2 + 4(7−4√3) = 9
41 − 20√3 + 2√556 − 320√3 = 9
2√556 − 320√3 = 20√3 − 32 podnosisz obustronnie 2 (zauważ, że: 20√3 > 20*1.6 = 32)
2224 − 1280 √3 = 2224 − 1280√3
0 = 0
c.n.w.
5 cze 16:16
kochanus_niepospolitus:
albo 'na szczwanego' :
7 − 4√3 = 4 − 2*2*√3 + 3 = (2 − √3)2
więc masz:
√13−4√3 + 2*(2−√3) = 3
√13−4√3 = 2√3 − 1
13 − 4√3 = 4*3 − 2*2√3 + 1
13 − 4√3 = 13 − 4√3
5 cze 16:20
rozia: bardzo dziekuje
5 cze 16:20