wyznacz
biedny gif szuka pomocy: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r, wiedząc, że :
a)sn=126 a1=31, r=−4
5 cze 14:30
Jerzy:
| | 2a1 + (n − 1)*(−4) | |
126 = |
| *n ... i oblicz n. |
| | 2 | |
5 cze 14:34
biedny gif szuka pomocy: | 126 = 62 + (n−1) * ( −4 ) | |
| *n |
| 2 | |
5 cze 14:46
biedny gif szuka pomocy: 
?
5 cze 14:46
biedny gif szuka pomocy: dobrze kombinuje
5 cze 14:46
5 cze 14:48
biedny gif szuka pomocy: tak

5 cze 14:48
Jerzy:
Źle...
2*126 = 62*n − 4n(n − 1)
5 cze 14:48
Jerzy:
Odp: n = 21
5 cze 14:53
biedny gif szuka pomocy: kurcze no niewiem jak to ma byc
5 cze 14:54
biedny gif szuka pomocy: aha
5 cze 14:55
Jerzy:
Sorry ... żle
n = 6
5 cze 14:57
Jerzy:
4n2 − 66n + 252 = 0
teraz policz Δ i n .
5 cze 14:59
biedny gif szuka pomocy: Δ = b²−4ac
Δ = 4356 − 4032
Δ = 324
√Δ=18
5 cze 15:06
biedny gif szuka pomocy: tak?
5 cze 15:06
biedny gif szuka pomocy: n₁=(66−18):8=6
n₂=(66+18):8=10,5
5 cze 15:07
5 cze 15:07
Jerzy:
2n
2 − 33n + 126 = 0
Δ = 1089 − 1008 = 81
√Δ = 9
| | 33+9 | | 42 | |
n1 = |
| = |
| ( odpada ) |
| | 4 | | 4 | |
5 cze 15:08
Jerzy:
Masz to ..... wyszło Ci: n = 6
5 cze 15:09
biedny gif szuka pomocy: TO dobrze zrobiłem tak kurde dzięki wielkie
5 cze 15:11
Jerzy:
Tak , bo n = 10,5 nie jest liczbą naturalną.
5 cze 15:12
biedny gif szuka pomocy: aha bo n musi byc liczbą całkowita
5 cze 15:14
Jerzy:
NATURALNĄ !
5 cze 15:14
Adamm: całkowitą też
5 cze 15:17
Jerzy:
No to krakowskim targiem ... całkowitą dodatnią...sama całkowita nie wystarcza
5 cze 15:19
biedny gif szuka pomocy: oki wszystko juz wiem dziękuje za pomoc
5 cze 15:19
Adamm: no tak, ale źle nie powiedział
5 cze 15:21
Jerzy:
Nie zwracałbym uwagi, gdyby napisał: całkowitą dodatnią
5 cze 15:22