objętość obszaru
janusz: mam do obliczenia obszar ograniczony:
x
2 + y
2 = 9, z = 1 − x, z = 5
więc muszę policzyć objętość górnej części ściętego walca.
jak zapisać całkę aby sumować to "od 5 w dół"?
https://zapodaj.net/images/8b991b0813831.png
5 cze 13:01
janusz: Oczywiscie mam do obliczenia objetosc ograniczona podanymi
Obszarami
5 cze 13:41
Jerzy:
V = ∫∫D (1 − x − 5)dxdy i najwygodniej przejść na współrzędne biegunowe.
D: x2 + y2 = 9
5 cze 14:50
Jerzy:
Pod całką oczywiście odwrotnie: ∫∫ [5 − (1 − x)]dxdy
5 cze 15:04
janusz: dziękuję bardzo za pomoc mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie jak przejść na współrzędne
biegunowe, gdy mam obszar np. D: (x−3)2 + (y+2)2 = 22
5 cze 15:20
janusz: wiem jak poradzić sobie gdy okrąg przesunięty jest względem jednej osi ale jak to się robi
dla przesunięcia względem dwóch osi
5 cze 16:23
'Leszek: Przesun uklad odniesienia do srodka okregu i zmien odpowiednie wspolrzedne x , y
i podstaw zmienione wspolrzedne do funkcji ktora bedziesz calkowac .
5 cze 16:44