pomocy
Asia: Dana jest funkcja f(x)= 2x2+5x−3
a) wyznacz jej miejsce zerowe
b) wyznacz wierzchołek i przedstaw funkcję w postaci kanonicznej
c) przedstaw funkcję w postaci iloczynowej
d) narysuj wykres tej funkcji i podaj własności (dziedzinę funkcji i zbiór wartości))
5 cze 12:44
powrócony z otchłani:
Δ umiesz policzyc?
5 cze 12:59
powrócony z otchłani:
Jakie sa wzory na wspolrzedne wierzcholka paraboli? I jak to sie ma do postaci kanonicznej?
5 cze 13:00
Asia: Wybacz "powrócony z otchłani"
Jestem tu ponieważ poprostu potrzebuje pomocy.
Gdybym wiedziała jak to rozwiązać nie byłoby mnie tu
5 cze 13:09
powrócony z otchłani:
Czyli nie znasz nawet PODSTAW i chce bysmy Ci podali te podstawy wraz z rozwiazaniem, tak

5 cze 13:10
Asia: Czy jest ktoś kto poprostu pomoże
5 cze 13:10
Asia: nie
5 cze 13:13
Asia: Jesteś taki mądry to pomóż a nie obrażasz
5 cze 13:14
Jerzy:
Δ = 52 − 4*2*(−3) = ...?
5 cze 13:16
yht:
a)
2x
2+5x−3 = 0
a=2, b=5, c=−3
Δ = b
2−4*a*c
Δ = 5
2−4*2*(−3) = 25+24 = 49
√Δ =
√49 = 7
| | −5−7 | | −12 | |
x1 = |
| = |
| = −3 |
| | 2*2 | | 4 | |
| | −5+7 | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = 0,5 |
| | 2*2 | | 4 | |
Miejsca zerowe to x=−3, x=0,5
b)
W = (p,q)
f(x) = 2x
2+5x−3
a=2, b=5, c=−3
q = f(p)
| | 5 | | 5 | | 25 | | 25 | | 50 | | 100 | |
q = 2*(− |
| )2+5*(− |
| )−3 = 2* |
| − |
| − 3 = |
| − |
| − |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | |
| | 5 | | 49 | |
W = (− |
| , − |
| ) − to są współrzędne wierzchołka |
| | 4 | | 8 | |
c) f(x) = 2x
2+5x−3
a = 2, b=5, c=−3
| | 1 | |
dodatkowo x1 = −3, x2 = |
| |
| | 2 | |
f(x) = a(x−x
1)(x−x
2) − postać iloczynowa
d)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/56843c2e0af19f4c
Df: x∊R
5 cze 13:22
powrócony z otchłani:
A w którym momencie Ciebie obrazilem? Napisalem tylko ze nie znasz podstaw i oczekujesz ze te
podstawy Ci podamy na talerzu (bo mamy 'pomoc' ).
Na tej stronie masz teorie − zapoznaj sie znia

To i pozostale Twoje zadania rozwiazalabys
korzystajac z materialow ktore tutaj na stronie sie znajduja. Jednak Ty tego nie chcesz.
5 cze 13:22
Asia: Jerzy czy tak

?
Δ=52+24=76
√Δ=√76=√4*19=2√19
5 cze 13:25
Jerzy:
52 = 52 ?
5 cze 13:26
Asia: powrócony z otchłani" mam rękę w gipsie 27 szwów na głowie. Moze w obecnej chwili mam prawo nie
wiedzieć
5 cze 13:26
yht:
52+24 = 76
czeski błąd, powinno być 25 zamiast 52
5 cze 13:26
powrócony z otchłani:
Asiu ... przykro mi ze mialas wypadek ... ale to nie powod zeby sie uzalac nad soba i nie
szukac teorii ktora na tej stronce JEST umieszczona wraz z przykladowymi zadaniami z
wytlumaczeniem jak krok po kroku robic
5 cze 13:28
Asia: Jerzy o co Ci chodzi?
5 cze 13:29
Asia: jejku no na odwrót mi sie napisało jejku
5 cze 13:30
Asia: ciezko sie pisze lewa reka
5 cze 13:30
yht:
52 wynik tego działania wynosi 25, a nie 52
5 cze 13:30
Asia: tak tak wiem bo 5 razy 5 tak tak wiem
5 cze 13:45