| 1 | ||
dla m≥ | −> P(y ≤ m√x) = 1 | |
| √x |
| 1 | ||
liczysz dla | >m>1 | |
| √x |
| 2m | ||
• 0<m≤1 ⇒ P(y≤m√x)=∫01(m√x)dx= | ||
| 3 |
| 2 | 1 | |||
• m>1 ⇒ P(y≤m√x)=∫01/m2(m√x)dx+∫1/m21(1)dx= | +1− | = | ||
| 3m2 | m2 |
| 1 | ||
=1− | // dla m√x=1 ⇒ x=1/m2 zaczyna się prostokąt, którego pole tu jest policzone | |
| 3m2 |
„Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Albowiem
każdy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą."
(Mt, 7,7−8)