całka
stud:
Jakieś wskazówki jak rozwiązac?
5 cze 11:15
piotr: zmienną jest "p" czy 'x" ?
5 cze 11:18
'Leszek: Popraw zapis funkcji pod calka , czy napewno jest taka ? tam nie ma zmiennej x .
5 cze 11:18
5 cze 11:19
piotr: podstawienie: x = tg(u), dx = du/cos2(u)
(x2+1)3/2 = ( tg2(u)+1)3/2 = 1/cos3(u), u = arctg(x)
⇒∫cos(u)du
5 cze 11:26
stud: a jakieś inne rozwiązanie?
5 cze 11:38
kochanus_niepospolitus:
1 | | 1 | | 1 | | | |
| = |
| * |
| = |
| = |
(x2+1)(3/2) | | (x2+1) | | √x2+1 | | (x2+1) | |
| x' * √x2+1 − x * (√x2+1)' | |
= |
| |
| (√x2+1)2 | |
A więc:
| 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| + C |
| (x2+1)(3/2) | | √x2+1 | |
jednak wątpię by ktokolwiek w ten sposób do tego doszedł, gdyby wcześniej metodą 'zgaduj
zgadula' (moja ulubiona metoda
![](emots/2/zeby.gif)
) nie podał wyniku całki
5 cze 11:49
Mariusz:
podstawienie Eulera
√p2+1=t−p
Można też przez części
| 1 | | p2+1−p2 | |
∫ |
| dp=∫ |
| dp |
| (p2+1)√p2+1 | | (p2+1)√p2+1 | |
| p2+1 | | p2 | |
∫ |
| dp−∫ |
| dp |
| (p2+1)√p2+1 | | (p2+1)√p2+1 | |
W pierwszej całce można skrócić ułamek a drugą liczyć przez części
5 cze 13:08