Liczby
Exit: Znajdź liczbę szesciocyfrowa, której dwu−,trzy−,cztero−,piecio−, i szescio− krotnosc sa też
liczbami szesciocyfrowymi, złożonymi z tych samych cyfr, tylko w innej kolejności.
Spotkałem się z tym zadaniem w zbiorze zadań. W odpowiedziach jest napisane że liczba 142857
spełni te warunki, ponieważ wystepuje okresowo w rozwinięciu dziesietnym ułamka 17. I
właśnie nie mam pojęcia skąd to się wzięło, mógłby ktoś to wytłumaczyć, dlaczego 17?
5 cze 07:45
jc:
142857
285714
428571
571428
714285
857142
5 cze 08:42
g:
1/7 = (1 + 3/7) / 10
1/7 = (14 + 2/7) / 100
1/7 = (142 + 6/7) / 1000
1/7 = (1428 + 4/7) / 10000
1/7 = (14285 + 5/7) / 100000
z tego wynika że liczby 2/7, 3/7,... 6/7 mają rozwinięcia dziesiętne podobne jak 1/7, tylko
zaczynające się w innych miejscach ciągu cyfr.
każdą z liczb 2/7, 3/7,... można zapisać przy pomocy liczby składającej się z pierwszych
sześciu cyfr rozwinięcia, np.
2/7 = 285714 * (10−6+10−12+10−18+...}
i teraz ponieważ 2/7 = 2 * 1/7, to 285714 = 2*142857, itd.
5 cze 13:20