pilne
john: Witam, mam pytanie liczyłem zadanie z tw.cos a=8 b=12 c=15 i wyszły mi kąty α=32 β=53 γ=76
myślę że zrobiłem zadanie dobrze, lecz suma kątów nie daje 180 stopni, czy zrobiłem błąd w
obliczeniach(jesli to to mógłby ktoś pokazać mi jak to obliczyć) czy po prostu miary kątów
liczone z tw.cos nie muszą wynieśc 180 stopni
4 cze 23:19
Janek191:

Mamy
12
2 = 8
2 + 15
2 − 2*8*15 cos α
144 = 64 + 225 − 240 cos α
240 cos α = 145
cos α ≈ 0,6042
α ≈ 52
o 50'
8
2 = 15
2 + 12
2 − 2*15*12 cos β
360 cos β = 305
β ≈ 32
o 10'
γ = 180
o − 85
o = 95
o
4 cze 23:37
john: czyli wychodzi na to że mając dwa kąty nie liczymy ostatniego z twierdzenia cos tylko z sumy
kątów w trójkącie (pewnie napisałem błędnie ale myślę że wiadomo o co chodzi) bo jeśli
policzymy z twierdzenia to wyjdzie nam inna miara kąta
wielkie dzięki
4 cze 23:40
Janek191:
Powinno wyjść z tw. kosinusów tyle samo co z sumy kątów w Δ
4 cze 23:44
john: c2=a2 + b2 − 2 x A x B X cosγ
225=64+144−192cos γ
225=178−192cos γ
192 cos γ=47 /:192
cos γ=0,24
cos γ≈76 stopni
4 cze 23:50
Janek191:
152 = 122 + 82 − 2*12*8 cos γ
225 = 208 − 192 cos γ
192 cos γ = − 17
cos γ ≈ − 0,0885
cos ( 90o + x) = − sin x = − 0,0885
sin x ≈ 0,0885
x ≈ 5o
γ ≈ 90o + 5o ≈ 95o
4 cze 23:54