zadanie z ciągów
dzik: wyznacz iloraz nieskończonego ciągu geometrychnego, malejącego, w którym stosunek dowolnego
wyrazu do sumy wszystkich wyrazów go porzedzających wynosi 23
nie wiem od czego zaczac nawet za bardzo
jak rozpize z an Sn−1 to nie za bardzo wychodzi, bo teroetycznie sie najpierw ladnie
skraca a potem nie wiem co zrobic z qn no i wszystko bierze w łeb
4 cze 22:04
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
zauważ, że:
| a2 | | 2 | | a2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ q = |
| |
| S1 | | 3 | | a1 | | 3 | | 3 | |
4 cze 22:26
dzik: No ale to by byl koniec zadania po prostu xD
4 cze 22:29
powrócony z otchłani:
No bo to jest prawie koniec zadania bo idac krok dalej mamy:
| a3 | | 4/9 | |
| = |
| = 4/15 ≠ 2/3 a wiec brak takiego ilorazu ... koniec |
| a2 + a1 | | 5/3 | |
zadania.
5 cze 06:52
kochanus_niepospolitus:
możesz też zrobić tak jak autor zadania (zapewne) chciał aby było zrobione:
| an+1 | | an | | qn+1 | | qn | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| Sn | | Sn−1 | | | | | |
| | q | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ q − qn = 1 − qn ⇔ q = 1 |
| | 1−qn | | 1−qn−1 | |
| an | | 2 | |
| = |
| ∧ q = 1 ⇔ sprzeczne |
| Sn−1 | | 3 | |
5 cze 07:17