trygonometria, zadanko z parametrem
Ania: Dla jakich wartości parametru k równanie 2sin
2 x – 2sinx + 3 = |k – 2| – 6 ma rozwiązanie?
Bardzo proszę o pomoc i dzięki z góry
4 cze 21:45
mat: Jakie wartości przyjmuje funkcja
f(x)=2sin2x−2sinx+3 ?
sinx=t∊[−1,1]
y=2t2−2t+3. Jeżeli t∊[−1,1], to y∊[..... ]
4 cze 21:53
Ania: czyli wyliczyć funkcję y dla −1 i 1 i zrobić z tego przedział?
dla t=1, y= 2+2+3=7
dla t=−1, y= 2−2+3=3
y∊[3,7]
o to chodzi? i wlasciwie co dalej?
4 cze 22:06
Omikron: y=2t2−2t+3 jest funkcją kwadratową o D=<−1,1>
Tak jak normalnie byś sprawdzała zbiór wartości, czyli sprawdzasz czy wierzchołek należy do
przedziału, skrajne wartości...
Równanie ma rozwiązania ⇔ wartość prawej strony zawiera się w zbiorze wartości lewej strony.
Będziesz musiała więc rozwiązać podwójną nierówność.
4 cze 22:17