Zadanie z parametrem i wartością bezwzględną
Bartek: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−4|=m2+1 ma dwa różne rozwiązania?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę rozwiązywania tego zadania? Z góry dziękuję.
4 cze 21:36
kochanus_niepospolitus:
Rozwiązanie przy pomocy rysunku
1) rysujesz funkcję f(x) = x2−4 (rysujesz ołówkiem)
2) To co jest 'poniżej osi OX' odbijasz symetrycznie względem osi
3) W ten sposób otrzymujesz wykres f(x) = |x2−4|
4) Bierzesz do ręki linijkę którą trzymasz równolegle do osi OX
5) przesuwasz tą linijkę pionowo po kartce i patrzysz ile razy linijka przecina wykres f(x) dla
jakiejś wartości 'y'
I tak wychodzi Ci:
dla m2+1 < 0 równianie to będzie miało 0 rozwiązań (ale żadne m nie będzie spełniało takie
nierówności)
dla m2+1 = 0 równanie to będzie miało 2 rozwiązania (oczywiście tutaj nie istnieje takie m,
aby m2 + 1 = 0)
dla 4 > m2+1 > 0 równanie to będzie miało 4 rozwiązania (wyznacz jakie 'm' to będą)
dla m2+1 = 4 równanie będzie miało 3 rozwiązania
dla m2 + 1 > 4 równianie będzie miało 2 rozwiązania
4 cze 21:41