Wskaż zdania prawdziwe
Adam: 1zadanie. Dana jest prosta k:y= −4x+5.Wskaż zdania prawdziwe.
1. Prosta o równaniu y = −5x+4 jest równoległa do prostej k.
2 prosta o równaniu y= −4x nie ma punktów wspólnych z prostą k.
3 Wszystkie proste równolegle do prostej k muszą mieć współczynik kierunkowy równy −4.
2.Dana jest funkcja g(x) = 2x+b. Wskaż zdania prawdziwe.
1 Dla b = 0 wykres funkcji g przecina osie układu współrzędnych w punkcie (0,0)
2 Dla b = 2 miejscem zerowym funkcji jest −1
3 Dla b = −3 wykres funkcji przechodzi przez 1,2 i 4 ćwiartkę układu współrzędnych.
3zadanie.
Dany jest układ równań {2x+y=5 Wskaż zdania prawdziwe
{2x+by=c
1. Dla b = 1 i c = 5 układ nie ma rozwiązan.
2 dla b=1 i c= −5 układ spełnia nieskończenie wiele par liczb
3 dla b= −1 i c=5 rozwiazaniem ukladu rownan jest para liczb {x=2,5
{y=0
4 cze 21:10
kochanus_niepospolitus:
Widzę, że masz bardzo poważne braki z tego tematu
Myślisz, że jak Ci dam same odpowiedzi to się czegoś nauczysz?
4 cze 21:11
Adam: po prostu nie chce mi się tego powtarzać a muszę oddać jutro na matme zestaw powtórzeniowy żeby
poprawić ocenę.
4 cze 21:16
kochanus_niepospolitus:
achaaa ... nie chce Ci się
i chcesz gotowca podanego na tacy
hmmm
no to tego nie dostaniesz
4 cze 21:21
Jolanta: proste równoległe maja takie samo a
| | 1 | |
proste prostopadłe a1=− |
| |
| | a | |
miejsce zerowe to taki x ,dla którego y=0
układ równań nie ma rozwiązan jeżeli proste są równoległe
nieskonczenie wiele rozwiązań,gdy sie pokrywaja(po przekształceniu masz identyczny wzór)
jedno rozwiazanie x=... y=...,gdy proste sie przecinaja −różne a musza mieć
4 cze 21:22