Funkcja liniowa dana jest wzorem f(x)= -2x+5
Adam: 1zadanie
Funkcja liniowa dana jest wzorem f(x)= −2x+5. Wskaż zdania prawdziwe.
1.Punkt (0,5) należy do wykresu funkcji f.
2. Funkcja f jest malejąca.
3.Wykres funkcji przechodzi przez 1,2 i 3 ćwiartkę układu współrzędnych.
2zadanie.
Miejscem zerowym funkcji liniowej f jest x= − 4. Wskaż zdania prawdziwe.
1. funkcja ta dana jest wzorem f(x) = −4.
2. Wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (0,−4).
3. Wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (−4,0)
4 cze 20:55
kochanus_niepospolitus:
1. (b)
2. żadna z powyższych ... zapewne w odpowiedzi (3) miała być oś OX ... wtedy ta odpowiedź
byłaby prawidłowa
4 cze 20:56
Adam: Tak miała być oś OX . Dziękuję za odpowiedź
4 cze 21:01