??
olga: jak obliczyc wspolczynnik symetralnej odcinka

dane sa punkty A=(1,1), B=(3,4).wtedy wspolczynnik kierunkowy symetralnej odcinka AB wynosi
25 sty 17:31
Julek:
liczę współczynnik kierunkowy prostej, która zawiera odcinek |AB|
y=ax + b
1=a+b
4=3a+b
Liczę współczynnik kierunkowy symetralnej (która jest prostopadła do prostej, zawierającej
odcinek |AB|) :
a
1*a
2=−1
a
2 = −
23
liczę środek odcinka |AB|
y:
1+42 = 2
12
P=(2;
52)
wyznaczam symetralną na podstawie danych, że symetralna jest prostopadła (obliczyłem
współczynnik kierunkowy) i przechodzi przez środek odcinka :
52= −
43+b
b =
52 +
43 =
236
Symetralna :
y = −
23x +
236
25 sty 17:41
olga: w odpowiedziach mam −2/3
25 sty 17:51
Julek:
NO PRZECIEŻ OBLICZYŁEM!
tylko się rozpędziłem

Nie doczytałem treści zadania i obliczyłem całe równanie symetralnej,
a pytają tylko o współczynnik.
rozwiązanie jest przed tą linijką "liczę środek odcinka |AB|"
25 sty 17:54
olga: nie nmozna by bylo zakonczyc zadanie na obliczeniu a2
25 sty 17:55
olga: dziekuje, bez nerwow
25 sty 17:57
Julek:
Przepraszam, zapomniałem, że pisanie dużą literą jest traktowane na forach jak krzyk.
Oczywiście, że bez nerwów i jeśli masz jeszcze jakieś zadania bądź wątpliwości to pisz

Pozdrawiam
25 sty 18:14
ula: olga , a to właśnie współczynnik kierunkowy prostej. Julek podał ci całą prostą
25 sty 18:25
adrian: skąd to 4/3
25 wrz 20:17
asia: a może warto zapamiętać wzór na symetralną odcinka:
√(x−xA)2+(y−yA)2=
√(x−xB)2+(y−yB)2 ,gdzie A=(x
A,y
A),B=(x
B,y
B),w Twoim przypadku
;x
A=1,y
A=1,x
B=3,y
B=4
√(x−xA)2+(y−yA)2=
√(x−xB)2+(y−yB)2 /
2
(x−1)
2+(y−1)
2=(x−3)
2+(y−4)
2
x
2−2x+1+y
2−2y+1=x
2−6x+9+y
2−8y+16
4x+6y−14=0/:2
2x+3y−7=0
3y=−2x+7/:3
| | 2 | | 7 | |
y=− |
| X+ |
| −równanie symetralnej,gdzie wspólczynnik kierunkowy(a,cyfra przy x)wynosi |
| | 3 | | 3 | |
25 wrz 20:44