zad
QWERTY: Rzucamy dwukrotnie kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo ze:
a)za pierwszym razem wypadała parzysta liczba oczek
b)suma otrzymanych oczek jest równa 10
c)iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 6
4 cze 20:39
kochanus_niepospolitus:
| | 1*6 | | 1*2 | | 1 | | 4 | | 5 | |
c) P(C) = |
| + 2* |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 6*6 | | 6*6 | | 6 | | 36 | | 18 | |
4 cze 20:55
Jolanta: Ω=6*6=36
a) {2,1}{2,2}.{2,3}{24}{2,5}{2,6}
{4,1}{4,2}.......
{6,1}{6,2}{6,3}......
A=18
b){5,5}
c){1,6}{2,6}{3,4}{3,6}{4,3}{4,6}{5,6}{6,1}{6,2}{6,3}{6,4}{6,5}{6.6}
A=13
4 cze 21:00
Jolanta: już widzę co żle mam
4 cze 21:04
kochanus_niepospolitus:
w (c) ja też mam źle:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 15 | | 5 | |
P(C) = |
| *2 − |
| + 2* |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 36 | | 36 | | 36 | | 12 | |
4 cze 21:14
Jolanta: uf

właśnie liczylam i tak mi wyszło
4 cze 21:15
QWERTY: W c) jakie będą kombinacje ?
4 cze 21:33
kochanus_niepospolitus:
QWERTY ... szczerze mówiąc ... ja nigdy się nie zastanawiałem czy mamy w prawdopodobieństwie
kobinacje, czy wariacje (szczerze mówiąc to nawet nie znam wzorów na to).
Zawsze po prostu budowałem tam Ω, aby kolejność odgrywała rolę i wtedy tak samo budowałem
zbiory A,B,...
4 cze 21:36
kochanus_niepospolitus:
zeby nie było ... MOJE ROZWIĄZANIA BIORĄ POD UWAGĘ KOLEJNOŚĆ RZUTÓW
4 cze 21:36
Mila:
c) iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 6.
wypisać wszystkie iloczyny i wybrać odpowiednie
albo tak:
C={(1,6),(2,3),(2,6),
(3,2),(3,4),(3,6)
(4,3),(4,6), (5,6)
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),6,5),(6,6)}
|C|=15
4 cze 22:09