oblicz x
Piotr: oblicz x:
−x3+6x2+49=0
4 cze 20:03
Jolanta: sprawdzam dzielniki 49,dla x=7 W(7)=0 czyli 7 jest pierwiastkiem
podziel wielomian przez x−7
4 cze 20:06
Adamm: albo można to pogrupować
−x3+7x2−x2+49=0
x2(x−7)+(x+7)(x−7)=0
(x−7)(x2+x+7)=0
x=7 lub x2+x+7=0
x=7
4 cze 20:09
Piotr: dzięki
4 cze 20:13
bigoss: zle
4 cze 20:40
Jolanta: −x2−x−7
−x3+6x2+49 : (x−7)
x3−7x2
−x2+49
x2−7x
−7x+49
7x−49
−x2−x−7
Δ=1−28 Δ<0 nie rozłożymy
−x3+6x2+49=(−x2−x−7)(x−7)
4 cze 20:51
bigoss: Sorry pomylka
4 cze 21:41