matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy istnieje kąt ostry
Karolina:
Czy istnieje kat ostry α, dla którego sinα =
√
3
/2. i cosα = 1/3 Tutaj moje rozwiązanie:
https://images84.fotosik.pl/613/c7c71d1d5d4ef906gen.jpg
Czy tak to sie robi?
4 cze 19:04
5-latek:
Mozna tak zrobic
√
3
albo zauwazyc ze sinα=
⇒α=60
o
2
cos60
o
= 0,5 Wiec taki kat nie istnieje .
4 cze 19:10
Karolina:
Ok, dziękuję
4 cze 19:13
Mariusz:
Możesz sprawdzić jedynkę trygonometryczną
5 cze 13:16