Algebra
Omikron: Ortogonalizacja Grama−Schmidta
Wyznacz bazę ortogonalną przestrzeni W2(R) z iloczynem skalarnym określonym wzorem
(φ|ω) =∫1−1φ(t)ω(t) dt
Nie mam pomysłu jak to zrobić w przestrzeni wielomianów, proszę o pomoc.
4 cze 16:57
.: jaki kierunek Omikron?
4 cze 16:59
jc: A co to jest W2(R) ?
4 cze 17:05
g: Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Zbiór trzech wielomianów:
| | 1 | | 1 | |
w1 = x2− |
| , w2 = x, w3 = |
| |
| | 3 | | 2 | |
stanowi bazę ortonormalną dla wielomianów drugiego stopnia.
4 cze 17:19
Omikron: Kierunek Metody ilościowe w ekonomii i systemy informacyjne
W2(R) to przestrzeń wielomianów stopnia co najwyżej drugiego
4 cze 17:20
jc: Wychodzisz z 1,x,x2,x3,...
Powinieneś otrzymać wielomiany Legendre'a
1, x, 3x2−1, 5x3−3x, ...
lub coś podobnego
4 cze 17:26
Omikron: | | 1 | |
W odpowiedzi mam B={ω1,ω2,ω3}, gdzie ω1(t)=1, ω2(t)=t, ω3(t)=t2− |
| |
| | 3 | |
Nie miałem wielomianów Legendre'a
4 cze 17:31
jc: To po kolei. 1, x są do siebie prostopadłe: ∫−11 1*x dx = 0.
w2 = x2−a. Nie ma potrzeby uwzględniania x.
w2 w tej postaci jest prostopadły do x.
∫−11 w2*1 dx = 2/3 − 2a. a=1/3.
KONIEC.
4 cze 17:31
jc: Nie ma znaczenia weźmiesz x2 − 1/3 czy 3x2−1 (ja wybrałem postać bez ułamka).
Czasami dobrze znać nazwę, choć w wielu wypadkach to zawracanie głowy.
4 cze 17:37
Omikron: Myślę, że już to w miarę rozumiem, przećwiczę to jeszcze na innym przykładzie. Dziękuję bardzo.
4 cze 17:44