Punkty A = (-4, 3) i B = (6, 7) są symetryczne względem pewnej prostej k
ac: Punkty A = (−4, 3) i B = (6, 7) są symetryczne względem pewnej prostej k.
a) Wyznacz równanie prostej k.
b) Wyznacz obraz punktu P = (8, 2) w symetrii względem
4 cze 16:08
Jolanta: środek odcinka AB
przez punkt(1,5) przechodzi prosta prostopadła do odcinka AB,to wzgledem niej A i B sa
symetryczne
AiB leżą n prostej
y=ax+b
3=
4a+b \ : (−1)
7=6a+b
−3=−4a−b
7=6a+b
4=2a
a=2
| | −1 | |
prosta prostopadła a= |
| S(1,5) |
| | 2 | |
b=4,5
| | −1 | |
y= |
| x+4,5 równanie prostej k |
| | 2 | |
4 cze 20:39
Jolanta: b=5,5
4 cze 20:43