Sprowadź do prostszej postaci:
Lilka: Sprowadź do prostszej postaci:
(1− sinα)(1+sinα) = 1
2 − sin
2α = cos
2α
Dobrze?
4 cze 15:46
Lilka: (1+(90° −α))(1−cosα) =(1+cosα)(1−cosα)= 12 − cos2α= sin2α
4 cze 15:53
Lilka: cosα * tgα = cosα * sinαcosα = sinα
4 cze 15:56
Dzik: No to 1 jest dobrze
4 cze 15:57
Dzik: 2 nie rozumiem, dobrze to zapisałaś ?
3 ok
4 cze 15:59
Lilka: Przepraszam,(1+sin(90° −α) powinno być
4 cze 16:09
Lilka: Jeszcze mam takie jedno:
sinα * 1tgα = sinα * 1/sinαcosα i nie umiem tego skrócić, wychodzi mi 1/cosα
4 cze 16:12
Dzik: to jest dobrze
4 cze 16:13
Lilka: Już chyba wiem, bo jak skrócę tutaj sinα* 1/
sinαcosα to zostaje wtedy 1/
1cosα i
wtedy się jedynki skracają i zostaje samo cosα, tak?
4 cze 16:15
Dzik: No patrz: sinα 1sinα/cosα = sinα * cosαsinα =cosα
4 cze 16:16
dociekliwy:
Źle... sinx*1/tgx = sinx*ctgx = sinx*cosx/sinx = cosx.
4 cze 16:18
Lilka: Ok, dzięki wielkie
4 cze 16:19