Matma trudne
po prostu Michał:
Podaj wektor x ∊ R8, którego przetasowane (idealnie) składowe
tworzą wektor
y = (3,4,1,5,−4,−3,−2,3)
4 cze 15:24
po prostu Michał: to wszystko jeszcze do T (transponowane?)
nwm wgl o co kaman
4 cze 15:24
po prostu Michał: oraz drugie pytanie
jesli mam dwa takie wektory np. x = (...)T i y = (...)T
oraz znam splot, to jak wyznaczyc iloczyn jakich liczb
4 cze 15:28
po prostu Michał:
4 cze 20:46
Pytający:

Tak,
T oznacza transpozycję. Czyli tu masz po prostu wektory "kolumnowe", a transpozycji używa
się, żeby zapisać je w wierszu.
Co do splotu:
x=(x
1, x
2, ... x
n)
T
y=(y
1, y
2, ... y
m)
T
wtedy splot jest postaci:
z=(z
1, z
2, ... z
n+m−1)
T, gdzie:
z
1=x
1y
1
z
2=x
2y
1+x
1y
2
z
3=x
3y
1+x
2y
2+x
1y
3
...
z
n+m−2=x
n+y
m−1+x
n−1y
m
z
n+m−1=x
n+y
m
Kolejne składowe splotu to suma iloczynów na kolejnych przekątnych (patrz rysunek).
Przykładowo:
x=(2, 4, 3)
T
y=(1, 2)
T
x\y | 1 | 2
−−−−−−−−
2 | 2 | 4
4 | 4 | 8
3 | 3 | 6
z=(2,4+4,3+8,6)
T=(2,8,11,6)
T
4 cze 23:39
Jack: Dziekuje ! Nwsz w jakiej literaturze moge to odnalezc
5 cze 07:32
po prostu Michał:
@Pytajacy
Dzieki serdeczne jednakze chodzi mi ze jak juz znam ten splot to jak teraz wyznaczyc iloczyn
liczb
Moze dam przyklad :
x = (1,2,3,4)T
y=(5,5,4,4)T
Oraz.znam splot (oczywiscie moglbym go sam wyznaczyc ale go znam)
I znajdz iloczyn liczb (4321)10 oraz (4455) − czyli odwrocone wektory
Nie rozumiem w czym ten splot mi moze pomoc.
@Jack
Czesc Jack
5 cze 08:33
Jack: Hej Michal,
tez bym Ci pomogl ale moja edukacja matematyczna juz sie zakonczyla
5 cze 08:37
Pytający:
@Jack, niczego porządnego w tej materii nie mam do polecenia poza wszelkimi "internetami",
najtrafniejszy będzie chyba ten link:
https://www.mathworks.com/help/matlab/ref/conv.html#bucr92l-2
@Michał, dla:
x=(1,2,3,4)
T
y=(5,5,4,4)
T
splot x*y=(5,15,29,47,40,28,16).
1234*5544=6841296=16+10(28+10(40+10(47+10(29+10(15+10(5))))))
4321*4455=19250055=5+10(15+10(29+10(47+10(40+10(28+10(16))))))
Łatwo dostrzec tę zależność, jeśli mnożenie tych liczb rozpiszesz sobie pod kreską (wczoraj
jeszcze nie wiedziałem o tej zależności, a jakoś udało mi się ją dostrzec

).
5 cze 10:08
po prostu Michał: Dzieki ! O to mi chodzilo
5 cze 14:53