układ równań różniczkowych
kot32: Rozwiąż układ równań:
x'=2y−x
4 cze 15:14
Adamm: najpierw rozwiąż ten układ
x'=2y−x
y'=4y−3x
4 cze 15:22
kot32: niestety nie wiem jak dojść do rozwiązania aby otrzymać postać równania drugiego rzędu
4 cze 15:59
Mariusz:
2y=x'+x
2y'=x''+x'
2y=x'+x
x''+x'=4x'+4x−3x
2y=x'+x
x''+x'=4x'+x
2y=x'+x
x''−3x'−x=0
5 cze 13:20
Adamm: nie wiem po co przechodzić do równania drugiego rzędu w pierwszej kolejności,
no chyba że nie wiesz jak rozwiązuje się takie układy
5 cze 14:29
'Leszek: Czy t jest parametrem czy zmienna ?
Czyli x ' = dx/dt oraz y ' = dy/dt ?
5 cze 14:44
Mariusz:
Adam ale to jest metoda nawet nieco bardziej ogólna
Metoda Eulera (wartości i wektory własne) (układ liniowy ze stałymi współczynnikami)
| | f(t) | |
Przekształcenie Laplace (limt→∞ |
| =0) |
| | est | |
Metoda elminacji czyli to co chce kot
Metoda całek pierwszych
Zapisujesz układ w postaci symetrycznej
i znajdujesz niezależne całki pierwsze układu
5 cze 23:14