Sprawdz czy rownanie ma rozwiazanie bedace liczba calkowita
rown: Sprawdz czy rownanie ma rozwiazanie bedace liczba calkowita
a) 3x+2 − 2 * 3x = 63
b)3x + 3x−1 − 24 = 0
c)(12)3x+1 + (12)3x = 12
d)20 * 4x−1 + √24x = 6
4 cze 13:53
Janek191:
a) 9*3
x − 2*3
x = 63
7*3
x = 7*9
3
x = 3
2
x = 2
====
| | 1 | |
b) 3x + |
| *3x − 24 = 0 / * 3 |
| | 3 | |
3*3
x + 3
x − 72 = 0
4*3
x = 4*18
3
x = 18 Nie
| | 1 | | 1 | |
c)( |
| )3 x + 1 + ( |
| )3x = 12 |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *( |
| )x + ( |
| )x = 12 |
| 2 | | 8 | | 8 | |
| 3 | | 1 | | 2 | |
| *( |
| )x = 12 / * |
| |
| 2 | | 8 | | 3 | |
x = − 1
=====
4 cze 22:29
Janek191:
d) 20*4
x −1 +
√24x = 6
5* 2
2x + 2
2x = 6
6*2
2x = 6 / : 6
2
2x = 1
2x = 0
x = 0
====
4 cze 22:33