Przeszktałcanie wykresów funkcji.
00000: Czy są jakieś zasada odnośnie tego w jakiej kolejności wykonywać przekształcenia wykresów
funkcji ?
| | 1 | |
i czy jeśli np. chce otrzymać funkcję |
| , to mogę zrobić tak: |
| | |x|−1 | |
| 1 | |
| przesuwam o wektor 1,0 |
| x | |
| | 1 | | 1 | |
i czy jeśli mam funkcję |
| i przesunę o wektor 1,0 to otrzymam |
| czy |
| | |x| | | |x−1| | |
Proszę o jakąś podpowiedź
4 cze 13:40
yht:
wektor
1,0 czyli ta pierwsza współrzędna wektora powoduje że liczba zawsze dopisywana jest
na głupa bezpośrednio za x
na głupa − czyli jeśli jest wektor 1,0 to się dopisuje −1
gdyby wektor był −3, 0 to wtedy dopisuje się +3
bezpośrednio za x
| | 1 | | 1 | |
oznacza to że jeśli masz |
| i potem wektor 1,0 to wersja |
| jest poprawna |
| | |x| | | |x−1| | |
| | 1 | |
w wersji |
| liczba nie została dopisana bezpośrednio po x |
| | |x|−1 | |
4 cze 13:50
00000: dziękuję bardzo
4 cze 13:54
00000: a czy jeśli jest funkcja x2 i przesuwa się o wektor 1,0 t będzie (x−1)2?
4 cze 13:57
yht:
warto jeszcze takie coś zapamiętać
Jeśli x−sowi towarzyszy jakiś
współczynnik różny od 1, np.
y =
5x
2−x
y = log
3(
5x)
to przy przesuwaniu o wektor 2,0, −5,0, −4,0 itp
iksa masz widzieć
w nawiasie !
czyli
y =
5(x)
2−(x)
y = log
3(
5(x))
i dopiero wtedy jak iksa widzisz w nawiasie to stosujesz zasadę na głupa z dopisywaniem liczby
bezpośrednio po x
4 cze 14:00
yht:
tak, dokładnie − objaśniłem to powyżej
4 cze 14:01
00000: dziękuję
4 cze 14:09