MD
1551: Znaczenie zapisu matematyka dyskretna.
Co oznacza zapis : 255x≡527134
I w jaki sposób rozwiązać to zadanie. Dodam, że trzeba wykorzystać rozszerzony algorytm
Euklidesa, ale nie mam zielonego pojęcia do czego służy nam w tym zapisie liczba 134. Bo
liczymy to z NWD(527,255) i otrzymujemy wynik 17. Ale w jakim celu jest podana liczba 134?
4 cze 13:31
Adamm: to jest przystawanie modulo 527, czyli 527|255x−134
żeby to zachodziło to musi być 17|255x−134 czyli 17|134 co nie zachodzi
równanie nie ma rozwiązań
4 cze 13:58
1551: A mógłbyś zrobić jakiś przykład gdzie to zachodzi i objaśnić co i jak ?
4 cze 14:10
Adamm: 255x≡527136
ponieważ 17|255x−136 to możemy 527, 255 oraz 136 podzielić przez 17
15x≡318
31=2*15+1
−2*15+31=1
−16*15+8*31=8
mamy nasz x, −16
więc wynik to x=−16+31k gdzie k∊ℤ
4 cze 14:20
1551: Dziękuję. Miłej niedzieli.
4 cze 14:25
Adamm: mam nadzieję że będzie miła

dziękuję i nawzajem
4 cze 14:27
1551: Nie rozumiem tylko zapisu :
31=2*15+1 // tutaj korzystamy NWD(31,15), dobrze rozumiem ?
−2*15+31=1 // otrzymujemy 1=31+15(−2)
−16*15+8*31=8 // i tutaj nie wiem skąd się bierze ten zapis, a tym samym nie skąd liczmy x.
4 cze 15:32
Adamm: 1. z algorytmu Euklidesa
2. przekształcony wzór
3. mnożymy razy 8, bo tak mamy w równaniu
15x=318
31 jest zawsze podzielne przez 31, więc możemy to zignorować
możesz to potraktować jako
−16*15=318
4 cze 15:40
1551: Za moment wrzucę drugi przykład rozwiązany przeze mnie, byłbym wdzięczny gdybyś jeszcze mógł go
sprawdzić.
4 cze 15:44
1551: http://imgur.com/Y9sxNlW
Tutaj rozwiązany inny przykład, tylko nie wiedziałem co zrobić gdy NWD wyszło 1, czyli
liczby względnie pierwsze, dzielenie równanie przez 1 nie ma sensu bo niczego nie zmieni.
4 cze 15:53
4 cze 15:57
Adamm: algorytm Euklidesa jest dobry
dalej jest bez sensu
wyznaczasz 1=15*a+499*b
robisz to idąc w wstecz wraz z algorytmem Euklidesa
11*a to będzie twój x w równaniu
4 cze 16:12
Adamm: oczywiście może różnić się o 499k gdzie k jest liczbą całkowitą
4 cze 16:12
1551: No właśnie jakoś nie mogę tego zrozumieć co, jak i kiedy

No nic, zaraz jeszcze popróbuję i
będę się odzywał w tym temacie.
4 cze 16:15
Adamm: 1=4−3
ale 3=15−4*3
1=4*4−15
ale 4=499−15*33
1=4*499−133*15
mamy nasz a=−133 oraz b=4
b jest nam w niczym nie potrzebne
x=−133*11+499k=34+499k gdzie k∊ℤ (tutaj dodałem parę 499 by uprościć wynik)
4 cze 16:17
1551: Aha, czyli korzystamy tutaj z rozszerzonego algorytmu Euklidesa i doprowadzamy do postaci
linearnej równania. Już rozumiem, tylko jeszcze jedyną wątpliwość mam − co do x. Dlaczego nie
korzystamy z b=4 − i czy zawsze je pomijamy ? A czy zostawienie zapisu x=−133*11 byłoby
poprawne czy należy dodać x=−133*11+499k ?
4 cze 16:30
Adamm: x=−133*11 to jedynie jedno rozwiązanie
zazwyczaj celujemy we wszystkie
b pomijamy ponieważ "ginie" przy kongruencjach
4*499=4990
jeśli więc mamy równanie z przystawaniem modulo n, to przy algorytmie Euklidesa
zawsze możemy pominąć współczynnik przy n, po przy przystawaniu właśnie jak powiedziałem
wcześniej, "ginie"
4 cze 16:33
Adamm: nie chodzi mi o to by pomijać je w trakcie obliczeń, tylko na końcu oczywiście
4 cze 16:34
4 cze 16:41
Adamm: x=133*11 jest rozwiązaniem
ale chcieliśmy uzyskać wszystkie możliwe rozwiązania całkowite
4 cze 16:43
Adamm: x=−133*11
4 cze 16:43
1551: Czyli rozwiązaniem jest x=−133*11 ? Ale, aby uzyskać wszystkie możliwe rozwiązania dodajemy
499*k gdzie k∊Z ?
A więc "ogólne/rozszerzone" rozwiązanie będzie równe x=−133*11 + 499k, racja ?
4 cze 16:46
Adamm: tak
4 cze 16:51
1551: Dzięki wielkie, bardzo pomogłeś.
4 cze 16:53