matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma szeregu
Olunia:
Wyznaczyć sumę szeregu ∑ ( od n=1 do
∞
) (3
n
+2
n
)/6
n
Bardzo proszę o pomoc
4 cze 12:59
Mila:
3
2
=∑(od n=1 do
∞
)(
)
n
+∑(od n=1 do
∞
)(
)
n
=
6
6
1
1
=∑(od n=1 do
∞
)(
)
n
+∑(od n=1 do
∞
)(
)
n
=
2
3
1
1
=
+
=
1−
1
2
1−
1
3
3
7
=2+
=
2
2
4 cze 20:38