matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązywanie równania
Natalia:
Jak rozwiązać równanie 6x
3
+x
2
−1=0 ?
4 cze 12:36
Adamm:
8x
3
−1−2x
3
+x
2
=0 (2x−1)(4x
2
+2x+1)−x
2
(2x−1)=0 (2x−1)(3x
2
+2x+1)=0 x=1/2
4 cze 12:53