napisz
kamil: Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punktu A(2,4) B(5,1)
4 cze 12:08
Jolanta: albowykorzystujesz wzor na prostą przechodzącą przez dwa punkty albo układ równan
y=ax+b A(2,4) B(5,1)
x,y x,y
podstawiasz
4=a*2+b
1=a*5+b
rozwiąz
4 cze 13:46
Mariusz:
| 4 | | 1 | | 4 | | 20 | | 1 | | 2 | |
| (x−5)+ |
| (x−2)=− |
| x+ |
| + |
| x− |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y=−x+6
5 cze 13:43
Mariusz:
Tutaj po lewej zabrakło minusa
5 cze 13:45
yht:
III sposób:
y=ax+b
y=−1x+b
Dla A(2,4) x=2, y=4
4=−1*2+b
4=−2+b
b=6
y=−x+6
5 cze 14:11