zadanie dowodzenie
kama: Kąt ostry rombu ma miarę 2α. Suma długości przekątnych jest równa 2m. Wykaż, że obwód rombu
jest równy
zrobiłam jedna przekątna x druga y bok a. Wewnątrz wyszły trójkąty prostokatne stąd
2x+2y=2m
x=y=m
czyli acosα+asinα=m
| | m | |
a= |
| i dalej nie wiem jak pomózcie |
| | sinα+cosα | |
4 cze 11:59
kama: Nie wie nikt jak dalej ?
Może rozpisać jakoś sinα+cosα tylko jak ?
4 cze 13:41
yht:
sinα + cosα = cos(90−α) + cosα
| | a+b | | a−b | |
i dalej pociągnij to ze wzoru cosa+cosb = 2*cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 cze 13:46
kama: coś więcej możesz pomóc bo robie ale nic nie chce wyjść zwłaszcza skąd te 45 stopni ?
4 cze 14:00
yht:
| | (90−α)+α | | (90−α)−α | |
2*cos |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| (90−α)−α | | 90−2α | | 2(45−α) | |
| = |
| = |
| = 45−α |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4 cze 14:04
kama: | | √2 | |
Niby ok, tylko i dalej nie wiem skąd ten √2 niby cos |
| potem *4 i niewymiernośc ale |
| | 2 | |
i tak mi nie wyłazi i TAK NIE POJMĘ dzięki za wskazówki zadanie jak dla widać za trudne
4 cze 14:13
kama: powalone na maksa
4 cze 14:29
han: | | α+90−α | | α−(90−α) | |
cosα+cosβ=cosα+cos(90−α)=2*cos |
| *cos |
| =2*cos45*cos(45−α)= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
2* |
| *cos(45−α)=√2*cos(45−α) |
| | 2 | |
4 cze 14:33
kama: Jasność − nastała WIELKA jasność − d z i ę k u j ę
4 cze 14:39
han: cos(45−α)=cos(α−45) wynika z parzystości funkcji cosinus
4 cze 14:40
maciek:
taka duża dziewczynka i płacze
4 cze 14:43