Kryterium porównawcze
shadow: Do czego można by przyrównać taki szereg:
| | 2n+en | |
∑n=0oo |
| , żeby zbadać zbieżność z kryterium porównawczego? |
| | en+4n | |
4 cze 11:21
kochanus_niepospolitus:
z porównawczego?
no to jedziemy:
| 2n + en | | 2n + 2n | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
| en + 4n | | 4n + 4n | | 22 | |
i w sumie tyle wystraczy
4 cze 11:23
shadow: skąd wiedziałeś, czy będziesz ograniczał z góry, czy z dołu?
4 cze 11:24
kochanus_niepospolitus:
początkowo chciałem ograniczyć i z dołu i z góry (bo tak winno się robić) ... jednak gdy
ograniczyłem z dołu to okazało się, że szereg jest rozbieżny, więc nie ma po co ograniczać z
góry
w kryterium porównawczym zawsze zaczynaj od ograniczania z dołu − jak wyjdzie że rozbieżny
szereg, to już masz koniec zadania
4 cze 11:26
shadow: | | 3n+n | |
a w takim przypadku: ∑n=1oo |
| |
| | n3n+2n | |
4 cze 12:02
jc: Przecież w liczniku ważne jest e
n, a w mianowniku 4
n.
| 2n + en | | 2 en | |
| ≤ |
| = 2 (e/4)n, rozpatrywany szereg jest zbieżny. |
| en+4n | | 4n | |
Ostatni przykład − szereg rozbieżny.
| 3n+n | | 3n | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
| n3n + 2n | | 2n3n | | 2n | |
4 cze 12:11
shadow: | | 1 | |
W tym, co napisał kochanus też wyjdzie zbieżny, bo |
| jest szeregiem zbieżnym. |
| | 2n | |
4 cze 12:18
Adamm: nie, bo jest mniejszy
4 cze 12:28
jc: I co z tego, że ∑ 1/2n jest zbieżny? Nierówność mówi, że wyrazy Twojego szeregu są
większe. Twój szereg może być zbieżny, np. (3/4)n ≥1/2n,
lub rozbieżny, np. 1 ≥ 1/2n.
4 cze 12:30
shadow: więc jak będę szacował rozbieżność to zawsze szukam mniejszego, a jak zbieżność większego?
4 cze 12:31
Adamm: czytałeś twierdzenie ?
4 cze 12:40
Adamm: tak, zawsze
i jest to dosyć logiczne
4 cze 12:41
shadow: To teraz kryterium ilorazowe

∑
n=0oo4
nln(1+3
−n) z czym to porównać?
4 cze 14:04
Adamm: to taka podpowiedź
4 cze 14:04
shadow: | | 1 | |
Przyrównuję do |
| a zbieżnośc tego wykazuję z d' Alamberta. Dobrze? |
| | 4n*3−n | |
4 cze 14:17
Adamm: raczej do 4n3−n
szereg jest rozbieżny bo jest geometryczny o ilorazie równym 4/3
4 cze 14:21
shadow: Ostatni przykład.
| | | | π | |
∑n=1oo |
| . Przyrównałem do |
| , tylko jak |
| | | | | |
teraz wykazać zbieżność tego drugiego szeregu?
4 cze 14:54
Adamm: przyrównaj do tego
4 cze 14:56
shadow: | | nn | |
Jak przekształcić taką granicę: limn−>oo |
| , żeby otrzymać sytuację z granicą |
| | (n+1)n | |
równą e?
4 cze 15:58
4 cze 16:06
shadow: | | 3n*nn2) | |
Masz jakąś podpowiedź do tej granicy: limn−>oon√ |
| |
| | (n+1)n2 | |
4 cze 16:56
4 cze 17:00
shadow: tak
4 cze 17:01
Adamm: | | 1 | |
można to inaczej zapisać tak: 3*(1− |
| )n |
| | n+1 | |
4 cze 17:02
4 cze 17:03
shadow: | | π | |
Mam taki szereg: ∑n=4oo(−1)nsin |
| mam uzasadnić zbieżność z twierdzenia Leibniza. |
| | n | |
| | π | |
Sprawdzając, czy sin |
| jest funkcją nierosnącą rozpatruje to tylko dla x > 4 tak? |
| | x | |
4 cze 19:25
Adamm: obojętnie
możesz wybrać dowolny przedział x≥A
wystarczy że ciąg jest nierosnący od pewnego momentu
4 cze 20:04
shadow: | | 3n | |
a taką granice: limn−>oo |
| |
| | n! | |
4 cze 21:03
Adamm: twierdzenie Stolza
4 cze 21:06
Adamm: albo i nie twierdzenie Stolza, nic to nie da
proponuje coś takiego
ln(n!)=ln2+ln3+ln4+...+lnn≤(n−1)lnn
oraz ln(n!)≥(n−2)ln4
łącząc mamy
4n−2≤n!≤nn−1
granica to 0 z tw. o 3 ciągach
4 cze 21:22
Adamm: | | kn | |
podobnie mógłbyś wykazać że granica |
| zawsze dąży do 0, nie ważne jak |
| | n! | |
dużą liczbą jest k
4 cze 21:30
shadow: | | (x−3)n | |
czy ten szereg potęgowy: ∑n=1oo |
| jest zbieżny dla każdego x? Mi wyszło, że |
| | n! | |
tak.
4 cze 22:43
Adamm: tak
nawet łatwo obliczyć jego wartość
to ex−3−1
4 cze 22:45
shadow: | | 3n*2−2n*2 | |
limn−>oo |
| |
| | 3n*3−2n*2 | |
jak to policzyć?
4 cze 23:15
shadow: dobra , nie było tematu

już wiem
4 cze 23:26
shadow: | | 2n | | 3 | |
Jak wykazać rozbieżność tego ciągu: ∑n=1oo |
| *(− |
| )n |
| | 3n−2n | | 2 | |
zadziała tu kryterium Abela?
4 cze 23:49
shadow: zbieżność pierwszego składnika iloczynu mam wykazany z wcześniejszych obliczeń. Drugi składnik
nie jest monotoniczny, więc cały szereg jest rozbieżny. Jest to prawda?
4 cze 23:50
Adamm: otóż kryterium Abela tu nie zadziała
z twoich obliczeń nie wynika rozbieżność szeregu
musimy podejść do sprawy inaczej
5 cze 00:30
Adamm: nie wiem o czym ja myślę
warunek konieczny nie jest spełniony, wszystko
5 cze 00:43
qweerty: mogę wyciągnąć − przed limes?
5 cze 16:29