Witam
Agata: Rozwiąż nierówność :
−1 + (√x)2 + (√x)3 + (√x)4 + ... < √x
4 cze 10:21
Kacper:
Napisz do mnie na gg to ci pomogę

tutaj sporo pisania.
4 cze 10:33
Agata: Niestety nie mam gg
4 cze 11:03
Adamm: x≥0, klasycznie
dalej, S=(
√x)
2+(
√x)
3+(
√x)
4+...
| | (√x)3 | |
jest szeregiem geometrycznym o ilorazie q= |
| =√x (dla x≠0) |
| | (√x)2 | |
ale dla x=0 również q=
√x więc nie ma tu sprzeczności
na to by szereg był zbieżny potrzeba by |q|<1 ⇒ |
√x|<1 ⇒
√x<1 ⇒ 0≤x<1
| | x | |
i ze wzoru na jego sumę S= |
| |
| | 1−√x | |
| | x | |
−1+ |
| <√x dalej skoro 1−√x>0 z założenia |
| | 1−√x | |
−1+
√x+x<
√x−x
x<1/2
ostatecznie x∊<0;1/2)
4 cze 12:47
yht:
(
√x)
2 + (
√x)
3 + (
√x)
4 + ... < 1 +
√x
D: x≥0
a
1 = (
√x)
2
q =
√x
|q| < 1
√x < 1 |()
2
x < 1 → D: x∊<0,1)
√x = t
jeśli x = 0, to t=
√x =
√0 = 0
jeśli x = 1, to t =
√x =
√1 = 1
zatem t∊<0,1)
t
2 < (1+t)(1−t)
t
2 < 1−t
2
2t
2 < 1
zatem rozwiązaniem nierówności jest
4 cze 12:57