całeczka
Bartek: mam pytanko jak policzyc taka całkę
∫−2e−x/2
25 sty 16:57
AS: Podaję rozwiązanie
J = −2∫e−x/2dx
Podstawienie:
−x/2 = u ⇒ x = −2u ; dx = −2du
J = −2∫eu*(−2du) = 4∫eudu = 4*eu
J = 4*e−x/2 + C
25 sty 17:20
Bartek: ∫xe−x/2dx= ( f(x)=x g'(x)= e−x/2 ) =−2x−x/2 − ∫−2e−x/2dx
( f'(x)=1 g(x)= −2e−x/2 )
dobrze zacząłem liczyć?
25 sty 17:29
Bartek: powinno być −2xe−x/2 − ∫....
25 sty 17:30
AS:
Zwykle przyjmuje się taki zapis
u = x dv = e−x/2dx
du = dx v = −2*e−x/2
J = u*v − ∫v*du
tok rozumowania poprawny
25 sty 17:40