e
Mateusz: Czy ktoś mi to wytłumaczy? Wnierwia mnie już to, że tego nie potrafię.
Mamy liczbę np 3.14457 (ma 4 cyfry dokładne)
Błąd bezwględny tej liczby nie przekracza
0,5 * 10
do takiej potęgi?
JAK TO SIĘ LICZY, do której potęgi nie przekracza, bardzo proszę o przykład.
4 cze 10:18
Kacper:
Aby obliczyć błąd musisz mieć wartość dokładną i jej przybliżenie. Nie podałeś ile jest równe
przybliżenie.
4 cze 10:34
Mateusz: nie mam liczyć błędu, mam policzyć ile może nie przekraczać i tyle
4 cze 10:55
Mateusz: no dobra, mam też inne zadanie
−−−
x = 35.96 , x=36,00 − przybliżenie
x – posiada 4 cyfry znaczce, ale tylko 3 cyfry s poprawne (dokładne),
Δx = 0,03 <0.05
jak otrzymano delta x?
4 cze 11:04
.: @10:18
10−4
@11:04
Jeżeli 35,96 jest dokłądną wartością, to 36,00 nie jeste przybliżeniem
tylko np. 36 jest albo 36,0
4 cze 11:41
.: i dalej
przypuśćmy, że wyznaczono x z dokładnością do 4 cyfr po przecinku ale błąd wynosi np. 0,01
to wtedy 2 ostatnie cyfry nie mają żadnego znaczenia i
tylko takie postawienie problemu ma sens
4 cze 11:44