Pole figury ograniczonej krzywymi
Olunia: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi y=x2−6x+10 , y=6x=x2
Wyznaczyłam punkty przecięcia 1 i 5 , więc 5 jest granicą górną a 1 dolną
Pole P = ∫ (granica od 1 do 5) [(−x2 + 6x) − (x2 − 6x + 10)] dx
i właśnie mam problem w tym miejscu , ponieważ obliczenia nie dają mi prawidłowego wyniku.
Pole ma wynosic 142 i 2/3 . Bardzo proszę o pomoc
4 cze 00:51
Adamm:

P=∫
15(6x−x
2)−(x
2−6x+10)dx=
=∫
15−2x
2+12x−10dx
∫−2x
2+12x−10dx=−2x
3/3+6x
2−10x+c
P=(−2*5
3/3+6*5
2−10*5)−(−2/3+6−10)=64/3
4 cze 02:01
Olunia: Dziękuje !
4 cze 10:17