Szeregi
shadow: Dla szeregów zbieżnych istnieje twierdzenie że jeżeli ∑a jest zbieżny i ∑b jest zbieżny to
szereg ∑(a+b) trz jest zbieżny. Czy jeżeli a i b będą rozbieżne to ∑(a+b) tez będzie
rozbieżny?
4 cze 00:14
mat: niekoniecznie
∑a
n=
∞
∑b
n=−
∞
ale
∑(a
n+b
n)=∑0=0
4 cze 00:16
Adamm: można było nawet prościej
an oraz −an gdzie ∑an jest rozbieżny
4 cze 00:18
shadow: To w takim razie jak byś to rozwiązał?
| | 3n+1 | |
∑n=1oo |
| mam zbadać zbieżność z kryterium porównawczego. Znalazłem szereg |
| | n3+2 | |
| | 3n+1 | |
mniejszy: ∑n=1oo |
| i dalej nie wiem jak to uprościć |
| | n3 | |
4 cze 00:19
Adamm: to korzystasz z twierdzenia które sam podałeś
4 cze 00:21
Adamm: i nie jest on mniejszy, lecz większy
4 cze 00:23
shadow: dobra

już chyba pora kończyć te zadania
4 cze 00:23
shadow: Zatem to co podałem o rozbieżnych będzie prawdziwe dla wszystkich szeregów oprócz takich gdzie
szereg a jest przeciwieństwem szeregu b?
4 cze 00:25
Adamm: nic takiego nie powiedziałem
4 cze 00:33
Adamm: ∑(n+1/n2), ∑(−n)
suma jest zbieżna, same ciągi są rozbieżne
przykładów jest dużo
4 cze 00:35
shadow: Nie, tylko pytałem, czy jeżeli będę miał sumę dwóch szeregów rozbieżnych, to czy mogę na tej
podstawie wnioskować, że szereg sumy tych szeregów też jest rozbieżny
4 cze 00:35
mat: przeciez ci odpowiedzieliśmy, że NIE
4 cze 01:01