Równanie wykładnicze
kk: 32x+5 * 3−x+1 = 2x+6
3x+6 = 2x+6
Co mam tym dalej zrobić? Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć? Na internecie znalazłem
rozwiązanie, gdzie ktoś zrobił x+6=0, ale nie mam pojęcia czemu miało by to tak wyglądać.
3 cze 21:59
Adamm: 1=(2/3)x+6
(2/3)0=(2/3)x+6
a ponieważ funkcja wykładnicza jest różnowartościowa to mamy
0=x+6
3 cze 22:01
Adamm: albo inaczej
f(x)=xn dla x>0 jest funkcją rosnącą lub malejącą lub stałą
równość f(2)=f(3) może zachodzić jedynie dla funkcji stałej, czyli gdy n=0 skąd x+6=0
3 cze 22:05
kk: A gdy mam 5x+2 * 7x+2 = 3x+2 ? Nie mam pojęcia co dalej.
Całe równanie to 5x+2 * 72x+4 = 21x+2
3 cze 22:25
Adamm: 35x+2=3x+2
i znowu jeden z dwóch sposobów
3 cze 22:27