Geometria analityczna
K: Dany jest okrąg o: x
2+y
2−4x+6y−3=0. Wyznacz równanie okręgu o
1 będącego obrazem okręgu o
w symetrii środkowej względem punktu: B(5,1)
Moje obliczenia:
−2a
o=−4
a
o=2
−2b
o=6
b
o=−3
S
o(2,−3)
r
2=a
2+b
2−C=4+9+3=16 r=4 (bo musi być dodatni)
Wyznaczam jakiś szukany punkt P(x, y) leżący na prostej k przecinającej punkt S
o oraz B.
x
p=8
y
p=−1 I tutaj mi się nie zgadza nawet z rysunkiem. Gdyby w równaniu zamiast minusa był plus ⇒
| | yp+3 | |
|
| =5 Wtedy wszyściutko się zgadza i wynik wychodzi P(8,5) ⇒ (x−8)2+(y−5)2=16 |
| | 2 | |
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu.
3 cze 21:53
Eta:
B(5.1) i S(2,−3) , r=4
S'(xS',yS') r'=r=4
xS'=2xB−xS=8 i yS'=2yB−yS= 5 S'(8,5)
o': (x−8)2+(y−5)2=16
3 cze 22:04
Janek191:

x
2 + y
2 − 4 x + 6 y− 3 = 0
( x − 2)
2 − 4 + ( y + 3)
2 − 9 − 3 = 0
(x −2)
2 + ( y + 3)
2 = 4
2
S = ( 2 , − 3) r = 4
B = ( 5, 1)
więc
S' = ( x ' , y')
| 2 + x' | | − 3 + y ' | |
| = 5 i |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
2 + x' = 10 i − 3 + y' = 2
x ' = 8 y ' = 5
Równanie okręgu w symetrii środkowej względem B
( x − 8)
2 + ( y − 5)
2 = 16
=====================
3 cze 22:04
K: Jezu przepraszam za ten akt głupoty, nie wiem dlaczego nie zmieniłem znaku przenosząc −3 na
drugą stronę.
3 cze 22:11
Mila:
o: x
2+y
2−4x+6y−3=0
(x−2)
2−4+(y+3)
2−9−3=0
(x−2)
2+(y+3)
2=16
S=(2,−3) , r=4
Obrazem okręgu w symetrii jest okrąg o tym samym promieniu.
Punkt B=(5,1) jest środkiem odcinka SS'
S'=(x,y)
10=x+2 i 2=−3+y
x=8 i y=5
S'(8,5) − środek nowego okręgu
Równanie okręgu:
(x−8)
2+(y−5)
2=16
3 cze 22:12
Eta:
3 cze 22:14
K: Rachunki trudniejsze od częsci merytorycznej
3 cze 22:16