równania
axy: POMOOOOOCYYYYY!
5 lat temu jaś był 2 razy starszy od małgosi. obecnie ma on 3 razy tyle lat ile miała małgosia
wtedy gdy on miał tyle ile ma małgosia teraz. ile lat mają razem?
25 sty 16:55
Eta:
x −−− wiek obecny Jasia
y−−− wiek obecny Małgosi
x−5 −−− wiek J 5lat temu
y −5 −−− wiek M 5lat temu
to x−5= 2( y−5) −−− to jedno równanie
teraz: :
J był w wieku M x −y lat temu
wtedy M miała y − ( x−y) lat
więc drugie równanie jest:
x = 3[y −( x −y)]
rozwiązując układ równań:
x −5= 2( y−5)
x = 3[y −(y−x)]
2y −x = 5 => x = 2y −5
6y= 4x => 3y = 2x => 3y = 4y−10 =>
y=10
to x = 2*10 −5 =>
x= 15
obecnie Jaś ma 15 lat a Małgosia 10lat
to razem mają obecnie

C[ 25 lat]]
25 sty 17:45
Eta:
sorry niepotrzebnie wyskoczyła emotikonka

obecnie J i M mają razem
25lat
25 sty 17:47
axy: dzięki wielkie!
25 sty 20:20
Eta:
25 sty 20:25