zm
dede: jak przebiega zmienność funkcji? x3−6x2−6x
3 cze 21:27
3 cze 22:36
Mila:

f(x)=x
3−6x
2−6x
1) D=R
2) miejsca zerowe
x
3−6x
2−6x=0
x*(x
2−6x−6)=0
x=0 lub x
2−6x−6=0
Δ=36+4*6=36+24=60
| | 6−2√15 | | 6+2√15 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=3−
√15 lub x=3+
√15
2) lim
x→±∞{x
3−6x
2−6x}=±
∞
3)
f'(x)=3x
2−12x−6
f'(x)=0
x=2−
√6 lub x=2+
√6
f'(x)>0 ⇔x<2−
√6 lub x>2+
√6
f(2−p{6) )=f
max=... licz jeśli potrzebny w miarę dokładny wykres
f(2+
√6)=f
min.=...
3 cze 22:52
Jolanta: 1)Dziedzina
x∊ R
2) czy jest parzysta czy nieparzysta
f(−x)=(−x)
3−6(−x)
2−6(−x)=−x
3−6x
2+6x
f(x)≠f(−x) funkcja nieparzysta wykres nie jest symetryczny względem osi Y
3)wyznaczyć granice funkcji w końcach przedziałów określonosci
| | 6 | | 6 | |
lim x3−6x2−6x=lim x3(1− |
| →0− |
| =−∞ |
| | x | | x2→0 | |
x→−
∞ x→−
∞
mam kłopot z tymi strzałkami dąży do 0 ułamek
limx
3−6x
2−6x=
∞
x→
∞
l
4)wyznaczyc asymptody
brak asymptod (wielomian)
5)wyznaczyć punkty przecie ia z osiami
3 cze 22:55
Jolanta: 
dobrze że sprawdziłam czy już ktos nie napisał
3 cze 22:57