W talii znajdują się 24 karty: A♠ A♣ A♦ A♥ K♠ K♣ K♦ K♥ Q♠ Q♣ Q♦ Q♥ J♠ J♣ J♦ J♥
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: W talii znajdują się 24 karty:
A♠ A♣ A♦ A♥
K♠ K♣ K♦ K♥
Q♠ Q♣ Q♦ Q♥
J♠ J♣ J♦ J♥
10♠ 10♣ 10♦ 10♥
9♠ 9♣ 9♦ 9♥
"Meldunkiem" nazywamy zestaw kart KQ w tym samym kolorze. W tej talii są więc 4 meldunki:
K♠Q♠ K♣Q♣ K♦Q♦ K♥Q♥
Wyciągamy losowo 7 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich będzie co najmniej 1
meldunek?
yht:
A − zdarzenie, że będzie co najmniej 1 meldunek
karta meldunkowa to dama lub król, pozostałe karty to karty niemeldunkowe
pół meldunku − tak nazwę sytuację w której wśród wylosowanych 7 kart będzie tylko jedna
meldunkowa z danego koloru
Zatem: 8 kart meldunkowych, 16 kart niemeldunkowych
Możliwe przypadki zajścia zdarzenia A:
a) 1x meldunek, 3x pół meldunku, 2 karty niemeldunkowe
b) 1x meldunek, 2x pół meldunku, 3 karty niemeldunkowe
c) 1x meldunek, 1x pół meldunku, 4 karty niemeldunkowe
d) 1x meldunek, 0x pół meldunku, 5 kart niemeldunkowych
e) 2x meldunek, 3x pół meldunku,
f) 2x meldunek, 2x pół meldunku, 1 karta niemeldunkowa
g) 2x meldunek, 1x pół meldunku, 2 karty niemeldunkowe
h) 2x meldunek, 0x pół meldunku, 3 karty niemeldunkowe
i) 3x meldunek, 1x pół meldunku
j) 3x meldunek, 0x pół meldunku, 1 karta niemeldunkowa
wyjaśnienie: wybieramy 1 meldunek z 4, każdy z trzech "półmeldunków" na 2 sposoby, i następnie
wybieramy 2 z 16 kart niemeldunkowych
wybieramy 1 meldunek z 4, potem 2 półmeldunki z 3, każdy z półmeldunków na 2 sposoby, i 3 z 16
kart niemeldunkowych
A = 3840+26880+43680+17472+48+384+1440+3360+16+64 = 97184
| | A | | 97184 | |
P = |
| = |
| ≈ 0,281 |
| | Ω | | 346104 | |
Pytający:
yht, trochę źle:
e) przypadek niemożliwy = 0
Zatem |A|=98568, co jest równe licznikowi z mojego postu.