Wykaż, że prosta k o równaniu –3x + y + 5 = 0 jest sieczną okręgu o równaniu x
ac: Wykaż, że prosta k o równaniu –3x + y + 5 = 0 jest sieczną okręgu o równaniu x2 + y2 +2x –
4y – 5 = 0 .
3 cze 19:58
karty do gry : Wystarczy pokazać, że układ równań złożony z równania okręgu i prostej ma dwa rozwiązania.
3 cze 20:00
Mila:

x
2 + y
2 +2x – 4y – 5 = 0
(x+1)
2−1+(y−2)
2−4−5=0
(x+1)
2+(y−2)
2=10
S=(−1,2) r=
√10
Prosta k: −3x + y + 5 = 0 jest sieczną okręgu⇔jeżeli jej odległość od S jest mniejsza niż
√10
| | |−3*(−1)+1*2+5| | | |3+2+5| | | 10 | |
d(S,k)= |
| = |
| = |
| = |
| | √32+11 | | √10 | | √10 | |
| | 10√10 | |
= |
| =√10 prosta jest styczną |
| | 10 | |
3 cze 20:12