Wielomian do wyliczenia
Weronikaaa: Cześć, mógłby mi to ktoś rozwiązać? Albo chociaż znaleźć pierwiastek...
50Q4 − 480Q3 + 1380Q2 − 598Q − 9225=0
3 cze 17:29
3 cze 17:41
3 cze 17:51
Weronikaaa: Potrafię to rozwiązać, nie mogę znaleźć pierwiastka i jestem w kropce.
3 cze 18:06
Pytający:
Przecież rozwiązanie polega na znalezieniu pierwiastków, więc skoro potrafisz to rozwiązać...
3 cze 18:49
Mariusz:
50Q
4 − 480Q
3 + 1380Q
2 − 598Q − 9225=0
100Q
4−960Q
3+2760Q
2−1196Q−18450=0
(100Q
4−960Q
3)−(−2760Q
2+1196Q+18450)=0
(100Q
4−960Q
3+2304Q
2)−(−456Q
2+1196Q+18450)=0
(10Q
2−48Q)
2−(−456Q
2+1196Q+18450)=0
| | y | | y2 | |
(10Q2−48Q+ |
| )2−((10y−456)Q2+(−48y+1196)Q+ |
| +18450)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| +18450)(10y−456)−(−48y+1196)2=0 |
| | 4 | |
10y
3−2760y
2+852816y−35083216=0
3 cze 20:22