przebieg zmienności
Adam: x3/(3−x2) − przebieg zmienności funkcji
3 cze 17:10
Adamm: zaczynaj, każdy ma inny sposób na badanie przebiegu zmienności funkcji
dodatkowo, zajmuje to wiele czasu
3 cze 17:12
dociekliwy:
1. Dziedzin
2.Pochodna
3 cze 17:16
Adam: nie wiem na podstawie czego zrobić tabelę i jak narysować
3 cze 17:18
dociekliwy:
Daj sobie siana z tabelą.
3 cze 17:25
Adam: muszę na zaliczenie
3 cze 19:36
Mila:
| | x3 | |
f(x)= |
| taka funkcja? |
| | 3−x2 | |
3 cze 19:56
Adam: tak
3 cze 20:57
Mila:

1) Dziedzina:
3−x
2≠0⇔
x≠
√3 i x≠−
√3
D=R\{−
√3,
√3}
2) miejsca zerowe:
x
3=0⇔
x=0
3) Granice na krańcach dziedziny
| | x3 | | x2*x | |
a) limx→∞ |
| =limx→∞ |
| = |
| | 3−x2 | | 3x2−1 | |
| | x3 | | 3√3 | |
c) limx→√3+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | 3−x2 | | 0− | |
| | x3 | | 3√3 | |
limx→√3− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 3−x2 | | 0+ | |
x=
√3− asymptota pionowa
| | x3 | | −3√3 | |
limx→−√3+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | 3−x2 | | 0+ | |
| | x3 | | −3√3 | |
limx→−√3− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 3−x2 | | 0− | |
x=−
√3 asymptota pionowa
d) asymptota ukośna y=ax+b
| | x3 | | x2 | |
a=limx→±∞ |
| =limx→±∞ |
| =−1⇔ |
| | x*(3−x2) | | 3−x2 | |
a=−1
b=lim
x→±∞(f(x)−ax)
| | x3 | | x3+x*(3−x2) | |
b=limx±∞( |
| +x)=limx±∞ |
| = |
| | (3−x2) | | 3−x2 | |
y=−x asymptota ukośna
4) f'(x) =
Licz pochodną
za pół godziny będę.
3 cze 21:43
dede: f'(x)= (9x2−x4)/ (3−x2)2
3 cze 21:56
Mila:
dede,Ty jesteś Adam?
3 cze 22:00
dede: tak
3 cze 22:03
Mila:
5) Monotoniczność:
f'(x)>0⇔9−x
2>0 i x≠
√3 i x≠−
√3
(3−x)*(3+x)>0 parabola skierowana w dół
x∊(−3,3)\{−
√3,
√3}⇔
f(x)↗ (rosnąca ) w przedziałach (−3, −
√3) oraz (−
√3,
√3) oraz (
√3,3)
Malejąca w przedziałach:
(−
∞, −3) oraz (3,
∞)
dla x=−3 f(x) ma min . lokalne ( pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni przy przejsciu
przez x=−3)
| | −27 | | 9 | |
fmin=f(−3)=U{(−3)3}{(3−9)= |
| = |
| |
| | −6 | | 2 | |
6) Mając te informacje szkicujesz wykres
kreślisz asymptoty, zaznaczasz m. zerowe, maks. i min., patrzysz na granice i monotoniczność.
3 cze 22:26
dede: a jak zrobić tabelkę?
3 cze 22:39
Mila:
Popatrz do notatek, nie wiem, jak teraz robicie tabelki.
3 cze 22:55