rownanie rozniczkowe
hmm: rozwiąż równanie różniczkowe dy/dx=(y2+y)/x
doszlam do tego momentu: ∫dx/x=∫dy/(y2+y)
drugą calkę rozlozylam na ułamki 1/y(y+1)=A/y+B/(y+1)
A= 1 B=−1
równanie wygląda: lnx=lny−ln|y+1|+C
ale po dalszych obliczniach nie zgadza sie to z odpowiedzią, móglby ktos zerknąć ?
3 cze 16:57
3 cze 18:44
Mariusz:
Sposób rozwiązywania masz dobry
| | 1 | | y+1−y | | 1 | | dy | |
∫ |
| dy=∫ |
| dy=∫ |
| dy−∫ |
| =ln|y|−ln|y+1|+C |
| | y(y+1) | | y(y+1) | | y | | y+1 | |
3 cze 18:48
hmm: skoro po obu stronach rownania mam ln to mogę je pominąć?
3 cze 21:29
Adamm: nie możesz
lnx to po prostu funkcja różnowartościowa
3 cze 21:30
hmm: to jak mam ''dokopac'' się do y?
3 cze 21:42
3 cze 21:46