calki
calka: Jak sprawdzic czy jakas macierz jest macierza fundamentalna?
3 cze 15:34
calka: | | | |
Np. czy macierz | jest fundamentalna ? |
| | |
4 cze 17:19
4 cze 17:33
jc: M(s+t) = M(s)M(t) lub M(t)' = M'(0) M(t)
U Ciebie tak nie jest.
4 cze 17:41
calka:
Wiec, zeby macierz M(t) byla fundamentalna musi spelniac rownanie (M(t))'=(M(0))'M(t) tak?
4 cze 17:54
Mariusz:
Wrońskian różny od zera
4 cze 18:00
Chłop: Macierz jest fundamentalna wtedy i tylko wtedy, gdy opowiadający mu współczynnik warunkowy
jest równoważny (M(t))'=(M(0))'M(t). Czyli istnieje taka liczba k, dla której jej macierz jest
sumą
dwóch wyrazów ciągu arytmetycznego parzystych dzielników czterech kolejnych liczb
niezespolonych.
Tak ja to rozumiem.
4 cze 18:41
jc: No dobrze, M(0) = macierz jednostkowa. Od tego można zacząć.
4 cze 18:49