Równania macierzowe
Oskar: Witam , mam pytanie czy jest tu jakaś dobra osoba która mi wytłumaczy jak rozw. równanie
macierzowe jak np A
(−1 ) nie istnieje wiem ,że układa sie jakiś układ rownań czy coś .
NP .
https://zapodaj.net/b1d51999173d0.jpg.html
3 cze 14:46
Pytający:
Oznaczmy:
[x]
X=[y]
[z]
Wtedy CX=B odpowiada układowi:
| ⎧ | 5x+2y+1z=3 | |
| ⎨ | 2x+1y+0z=1 |
|
| ⎩ | 1x+0y+1z=1 | |
3 cze 16:08
Oskar: Ok dzięki rozumiem
3 cze 17:02
Oskar: a jak macierz B nie miałby takich wymiarów tylko np 3x2 to działanie takie jest możliwe ?
3 cze 17:24
Pytający:
Jest możliwe, ale wtedy X byłby macierzą 3x2, a nie 3x1.
Generalnie, żeby równanie AX=B miało sens macierze muszą mieć wymiary:
A: MxN
X: NxK
B: MxK
3 cze 18:11